fredag 21. desember 2018

Hjemmelaget Daim til jul

Ingen jul uten hjemmelaget Daim hjemme hos meg.


En desidert julefavoritt her i huset er hjemmelaget Daim.

Etter litt prøving og feiling har jeg kommet frem til en oppskrift som gir knasende sprø og velsmakende Daim. Utgangspunktet er en enkel oppskrift på knekk (like deler sukker og smør), som tilsettes en god dose finhakkede mandler for å få den gode mandelkrokanen - som er selve forretningsideen i Daim. Med sjokoladetrekk på toppen blir det perfekt.

Her er oppskriften:

300 gram smør
300 gram sukker
2 1/2 ss lys sirup

130 gram finhakkede mandler
2 ts vaniljepulver (ev. vaniljesukker)
1 ts maldonsalt (ev. vanlig salt)

300 gram lys kokesjokolade


Fremgangsmåte: 

Hell smør, sukker og sirup i en tykkbunnet gryte. Rør sammen, og kok opp. Massen skal kokes til temperaturen når 140 grader (bruk helst et sukkertermometer). Rør minst mulig i gryta underveis.

Ta gryten av platen. Rør forsiktig inn blandingen av mandler, vaniljepulver og salt. Hell massen raskt i en bakepapirkledd langpanne.

Etter ca. 15-20 minutter: Bruk et pizzahjul eller en god kniv og skjær mandelkrokanen i passe store biter. Det er viktig å begynne å skjære mens massen er myk. Om massen stivner for fort, er det ingen fare. Det er bare å knekke den opp i rustikke biter i stedet.

Del sjokoladen i biter og smelt den i vannbad. Dypp bitene av mandelkrokan i den smeltede sjokoladen og la dem tørke på et matpapir. Når sjokoladen er stivnet, bør Daim-bitene pakkes i tett boks. Oppbevares gjerne i kjøleskap, der de er holdbare i 2-3 uker.

God jul!

Ferdig kokt mandelkrokan helles i langpanne.

Før mandelkrokanen stivner, skjæres den i passende ruter.

Bitene dyppes i smeltet sjokolade - og puttes i munnen umiddelbart...

...eller legges i en tett boks i kjøleskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar